Bibliotheek organiseert activiteiten rond Week van Lezen en Schrijven (8 t/m 14 september 2022)

Bibliotheek organiseert activiteiten rond Week van Lezen en Schrijven (8 t/m 14 september 2022)

Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. En vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. Laaggeletterdheid is een maatschappelijk probleem dat van grote invloed is op het leven van mensen. Op je positie op de arbeidsmarkt, armoede en schulden, maatschappelijke participatie en (ervaren) gezondheid.

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vragen honderden gemeenten, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Ook de Bibliotheek doet mee en organiseert verschillende activiteiten. Hieronder enkele welke in Nieuwleusen worden georganiseerd:

 

Wedstrijd Stapelgedicht

Een Stapelgedicht is een gedicht gevormd door de ruggen van een stapel boeken. De Bibliotheek Dalfsen houdt een wedstrijd Stapelgedichten maken. Meedoen is eenvoudig: kom naar de Bibliotheek, stapel boeken totdat je een origineel gedicht hebt, en maak er een foto van. Stuur vóór 1 oktober een foto van het gedicht naar taalpunt@bibliotheekdalfsen.nl of app de foto naar 06 33834581.

Per vestiging krijgt de deelnemer met het mooiste gedicht een prijs! In de bibliotheek liggen voorbeelden en boeken klaar op een tafel. Maar natuurlijk mogen alle boeken gebruikt worden. Een stapelgedicht maken gaat volgens een aantal spelregels. Deze kun je vinden bij de voorbeelden in de bibliotheek.

Voor wie:       Inwoners, jong en oud

Wanneer:      Donderdag 8 t/m 18 september, voor 1 oktober gedicht op sturen

Waar:             In de bibliotheekvestigingen in Dalfsen, Hoonhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen en Oudleusen

 

Wedstrijd Raad het boek

In de week van Lezen en Schrijven verschijnt er elke dag op de socialmediakanalen van de Bibliotheek Dalfsen een voorleesfilmpje. Bekijk alle filmpjes, raad uit welke boeken wordt voorgelezen, verzamel de titels en mail ze vóór 1 oktober naar taalpunt@bibliotheekdalfsen.nl. We trekken uit alle inzendingen een winnaar per kern. De winnaar krijgt een boekenbon.

Voor wie:       Kinderen van groep 1 t/m 8

Wanneer:      Donderdag 8 t/m 14 september, voor 1 oktober opsturen