7 t/m 13 september Week van Lezen en Schrijven

Bibliotheek in actie tegen laaggeletterdheid

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Van maandag 7 tot en met zondag 13 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven daarom de Week van Lezen en Schrijven (voorheen Week van de Alfabetisering). De organisatie roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Bibliotheek Dalfsen neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek en organiseert verschillende activiteiten voor jong en oud.

Activiteiten
Honderden organisaties in het land vragen tijdens de Week van Lezen en Schrijven aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten te organiseren. Ook in zet de bibliotheek in de Gemeente Dalfsen zet zich in om extra aandacht te schenken aan laaggeletterdheid.

  • Boekfiets: Taalcoach en Voorleesexpress gaan de wijk in tussen 15.00 en 17.00 uur op 8 september in Nieuwleusen en 10 september in Oudleusen.
  • Taalpunt Spreekuur: Elke week is er spreekuur in Dalfsen (di van 10.00 tot 12.00 uur), Lemelerveld (ma van 10.00 tot 12.00 uur) en Nieuwleusen (do van 10.00 tot 12.00 uur).
  • Film Buitenspel: doorlopend te zien tussen 7 en 13 september op de website van de Bibliotheek bij het menu Taalpunt
  • Reis door de Bieb: speciaal voor Taalcoaches en hun cliënten.
  • Taalquiz: voor Taalcoaches
  • Koffie uurtje voor anderstaligen: gezellig samen koffie drinken en Nederlands praten. Maandag 7 september van 10.00 tot 11.00 uur in Lemelerveld.
  • Digitaal vragenuurtje: 9 september in Dalfsen (14.00 tot 16.00 uur), 11 september in Nieuwleusen (10.00 tot 12.00 uur) en Lemelerveld (14.00 tot 16.00 uur).

 

Speciaal voor kinderen:

  • Knutselen met letters: 1, 2, 3 en 7 september in (op volgorde) Nieuwleusen, Lemelerveld, Hoonhorst en Dalfsen.
  • Letterpaleis: In het Letterpaleis liggen stapels boeken: over kastelen, zeerovers, verliefd zijn, dieren en nog veel meer. Kom luisteren naar de mooiste verhalen en gedichten. Op 7 september van 9.00 tot 10.00 uur in Dalfsen, 8 september in Lemelerveld en op 10 september van 9.00 tot 10.00 uur in Nieuwleusen. Voor (groot)ouders en hun kleinkinderen.

 

Meer informatie over deze activiteiten is te vinden op de website bij ‘Activiteiten’, www.bibliotheekdalfsen.nl/activiteiten. Meer informatie / aanmelden kan ook via het Infopunt of de Bibliotheek.