De bibliotheek is op zoek naar creatieve denkers en gastvrije doeners

Ben jij die creatieve denker of gastvije doener die wij zoeken?

De bibliotheek is volop in ontwikkeling. Naast de kernactiviteiten van de bibliotheek die bestaan uit leren, lezen, informeren, kunst & cultuur en ontmoeting & debat, vormen de bibliotheekvestigingen in de Kulturhusen steeds meer echte ontmoetingsplaatsen voor alle inwoners van de gemeente Dalfsen. Ook de manier waarop we informatie tot ons nemen verandert snel. We lezen minder, maar op allerlei manieren nemen we informatie tot ons om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Online, via radio en tv, sociale media, noem het maar op.

De informatiestroom anno 2020 past niet langer in statische boekenkasten in een gebouw. De bibliothecaris is niet langer de enige die weet welke informatie waar te vinden is. De klant zelf bepaalt in belangrijke mate welke informatie er nodig is en die is vaak niet te vinden in een boek of een tijdschrift. De bibliotheek vindt zichzelf daarom opnieuw uit. Naast lees-taal gaat het nu ook over digitaal en techniek-taal en samenwerking met partners om welzijn en welbevinden te bevorderen.

De kerntaak is nog steeds dezelfde: zorgdragen dat mensen in onze gemeenschap beter uitgerust zijn voor het leven (in algemene zin) door het bevorderen van kennis en leren. Wat leidt tot een grotere mate van zelfredzaamheid en zelfstandigheid.

De bibliotheek zoekt vrijwilligers die aan deze kerntaak, en aan alle nieuwe ontwikkelingen, willen meewerken.

De bibliotheek anno 2020

De bibliotheek heeft in de afgelopen jaren veel activiteiten ontwikkeld op het gebied van jeugd en welzijn. We werken nauw samen met veel PO scholen in Dalfsen en op een aantal scholen staat een bibliotheek collectie. De bibliotheek wordt steeds mobieler. Een jeugdbibliotheek voor de oudere jeugd is in opbouw.

Wij geven veel cursussen en trainingen om taalvaardiger te worden, om je op de digitale weg beter te kunnen redden. We hebben het Infopunt opgezet waarin vele partners deelnemen om een vraagbaak en verwijsmogelijkheid te hebben in de Kulturhusen. De vragen variëren van hulp bij formulieren, tot wegwijs in de gemeente naar een club of instelling, informatie over cursussen en trainingen tot een verwijzing naar een van de partners. We organiseren thema bijeenkomsten, lezingen en voordrachten. We werken samen met verzorgingshuizen, met Saam Welzijn en met andere maatschappelijke partners in Dalfsen.

Al deze activiteiten krijgen, in 2020 en 2021, een steeds zichtbaardere rol in de bibliotheken en in de Kulturhusen. Zo organiseren we de omslag in de bibliotheek. Voor zowel de meer traditionele taken als de vernieuwing zoeken we mensen die het leuk vinden om op vrijwillige basis mee te werken.

De bibliotheek zoekt mensen voor verschillende werkzaamheden

Gastvrije doeners

We zoeken mensen die het leuk vinden om als gastheer/vrouw in de bibliotheekruimte aanwezig te zijn. Je zorgt voor het op orde houden van de boekencollectie en helpt mee met het inrichten van de ruimten en de organisatie van activiteiten. Kortom, gastvrije doeners die pro-actief meehelpen!

Voor deze werkzaamheden zoeken we versterking met 2 tot 3 personen voor:

  • De bibliotheek in Dalfsen op de donderdag- en vrijdagmiddag (2 tot 3 uur)
  • De bibliotheek in Nieuwleusen op de maandagmiddag en donderdagmiddag (2 tot 3 uur)
  • De bibliotheek in Lemelerveld op de dinsdagmiddag en de vrijdagmiddag (2 tot 3 uur)

Creatieve denkers

We zoeken ook mensen die zich op de toekomst van de bibliotheek willen richten. Vind je het leuk om mee te denken en te helpen de nieuwe ontwikkelingen vorm te geven en daadwerkelijk te realiseren door de verbinding met de gemeenschap te zoeken in de verschillende kernen? Wil je meedenken over de vraag wat er nodig is om een aantrekkelijke publieksruimte te zijn en hoe zetten we dat om in kennis over de kern, producten en diensten? Kom ons dan helpen om dit voor elkaar te krijgen.

Voor dit werk liggen de dagdelen minder of niet vast.

Wat bieden we jou?

Als je als vrijwilliger start bieden wij je een introductiecursus waarin alle facetten van de bibliotheek aan bod komen. Uiteraard kun je meedoen met cursussen en andere activiteiten. Onderdeel van de introductie vormen de activiteiten van onze samenwerkende partners zoals Saam Welzijn en de Kulturhusen. Samen met de vrijwilligersraad (die in de loop van 2020 daadwerkelijk gaat functioneren) organiseren wij algemene en thematische bijeenkomsten voor vrijwilligers. Wij hebben oog voor de persoonlijke ontwikkeling van de vrijwilliger en zullen die actief bevorderen. Vrijwilligers zijn volwaardig onderdeel van de bibliotheekorganisatie.

Interesse?

Stuur een berichtje met een korte motivatie naar Jackeline Mekkes. Ook met vragen kun je bij haar terecht,  e-mail:  , tel: 06-33756622