Het verhalen Café: de passie van een dominee (TERUGBLIK)

BRON & FOTO: MEPPELERCOURANT.NL

Nieuwleusen – Bart Trouwborst, predikant van de Hervormde Gemeente in Nieuwleusen, heeft woensdagavond tijdens het eerste verhalencafé in de Spil de bezoekers een inkijkje gegeven in zijn leven.

Het verhalencafé is een nieuw initiatief van Sjouke Meuleman in kulturhus de Spil. Voor de bijeenkomst was een grote publieke belangstelling. Trouwborst wist het publiek met zijn verhalen te boeien. ‘Het had best een uurtje langer mogen duren’, stelde een aanwezige. Trouwborst opende met een kleine Sallandse taaltest: ‘Weet u wat een hemelwörmpie is? Of een huushenne?’ vroeg hij aan het publiek. De antwoorden volgden direct. Ook het begrip ‘kulturhus’ werd uitgelegd. In een hus in een dorp staat verzorgen en koesteren centraal.

Afkomst

De link naar zijn eigen huis en afkomst was gemaakt. Trouwborst is opgegroeid in Tricht aan de Linge, heeft zijn studie gevolgd in Utrecht en werd dominee in Zeeland waar hij preekte in de Bethlehemkerk. Zijn besluit om dominee te worden is ontstaan aan het eind van zijn vwo-opleiding. In eerste instantie had hij gekozen voor een studie medicijnen, maar al snel maakte hij de switch naar de opleiding theologie. Daar heeft hij nooit spijt van gehad. Trouwborst is een dominee in hart en nieren: hij wil zijn kennis doorgeven, mensen ontmoeten, delen met elkaar. Mooie citaten vanuit de christelijke wereld vertelde hij als leermeester aan het publiek. De aanwezigen hingen aan zijn lippen bij boodschappen als ‘onrustig is ons hart totdat het rust vindt in u, o God’ van Augustinus.

Passies

Trouwborst is in Nieuwleusen meer dan alleen een dominee. Hij is ook een man met humor, getuige zijn jaarlijkse strijd om het kampioenschap met een dorpsgenoot: wie kan de grootste zonnebloem kweken? De strijd wordt door veel mensen gevolgd op Facebook, waar de twee kemphanen de groei van de plant bijhouden. Ook organiseert Trouwborst reizen naar Israël en Jordanië om daar de plaatsen uit bijbelverhalen te bezoeken. Zo kan hij mensen een indruk geven van de tocht die het volk van Israël vanuit Egypte heeft gemaakt.

Schrijver

Verder is hij schrijver. De vijf eerste boeken uit het Oude Testament liggen al in de boekhandel. ‘Woar haol ie de tied veur al dat schrieven vandaon?’, is een vraag die Trouwborst regelmatig krijgt. Zijn antwoord luidt dan: ‘waor hoal ie de tied weg veur Nieuwsuur, Studio Sport en Jinek?’ Vakantie en rust nemen zijn volgens de dominee belangrijke aspecten voor het welzijn van de mens. Hij gaf tot slot een advies mee aan de luisteraars: ‘In deze gejaagde cultuur, waar jongeren zelfs al te maken krijgen met burn-outs en waar veel druk op de mensen ligt, zijn momenten van rust belangrijk.’

Ed Bijker komt op 24 april naar het verhalencafé om te vertellen over zijn ‘winnende tuin’.