Kulturhus De Spil lanceert nieuw project tegen eenzaamheid

Kulturhus De Spil lanceert nieuw project tegen eenzaamheid

Kulturhus De Spil in Nieuwleusen werkt samen met haar partners aan een nieuw project genaamd ‘’Oma’s soep’’. Een vernieuwend project dat moet bijdragen aan de vermindering van eenzaamheid onder ouderen in Nieuwleusen en omstreken.

Dat er eenzaamheid bestaat onder ouderen in Nieuwleusen is al lang geen verassing meer. De nog altijd aanhoudende Covid 19 maatregelen dragen daar niet aan bij en daarom is het volgens manager van Kulturhus De Spil extra reden om op korte termijn door te komen met een project dat hier een positieve bijdrage aan levert.

Vanaf maart 2022 wil Kulturhus De Spil iedere donderdagmiddag haar kookstudio inzetten voor de samenkomst van oudere eenzame inwoners uit Nieuwleusen onder begeleiding van jongeren. Samen werkt men dan aan de bereiding van soep door het gebruik van restantgroenten welke afkomstig zijn van lokale supermarkten, moestuinen en AGF bedrijven. Ook de pluktuin van Kulturhus De Spil wordt voorbereid om een bijdrage te leveren aan het project. Gedurende het maakproces, bestaat de gelegenheid voor ouderen om met elkaar een spelletje te spelen.
Het project heeft een onderscheidend karakter, omdat er meer soep gemaakt wordt dan dat de aanwezigen op kunnen. Het teveel aan gemaakte soep, wordt overschonken in 0.5 liter bekers en wordt langsgebracht door met name jongeren aan het adres van eenzame ouderen. ‘’We hopen dat het langsbrengen van soep, zorgt voor een extra contactmoment waar eenzame ouderen naar uit kunnen zien’’, aldus Keijzer.

Leveranciers, deelnemers en vrijwilligers gezocht

Om het project te laten slagen is de organisatie op zoek naar toeleveranciers van groenten. ‘’iedere prei of wortel helpt’’, aldus Keijzer. Kun je als bedrijf of als inwoner met een moestuin, een deel van je groenten missen, dan vraagt de organisatie om dit kenbaar te maken middels e-mailbericht.
De organisatie wil een inzamelbak plaatsen nabij de Spil, Hier kan het aanbod groenten in achtergelaten worden. Grotere hoeveelheden groenten halen de vrijwilligers van Kulturhus De Spil graag op met haar bakfiets.

Daarnaast is Kulturhus De Spil nu al op zoek naar mensen die het leuk vinden om samen te koken, te eten en of gewoon zin hebben om in gezamenlijkheid een spelletje te doen. Opgeven kan, door een bericht te sturen aan stefankeijzer@despilnieuwleusen.nl .