Kulturhus De Spil Nieuwleusen officieel geopend door minister Slob

Minister Slob van basis- en voortgezet onderwijs en media verklaarde zaterdag 3 november Kulturhus De Spil in Nieuwleusen officieel voor geopend. In Kulturhus de Spil komen onderwijs, cultuur, sport en welzijn samen in een modern, compact en duurzaam gebouw dat door de centrale ligging de noord- en zuidzijde van het dorp Nieuwleusen met elkaar verbindt.

Door een slimme indeling van het gebouw en de buitenruimte zijn een aantal gezamenlijke ruimtes gecreëerd, die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Burgemeester Han Noten vertelt: “Ik vind het prachtig hoe grote ramen de ruimtes in De Spil met elkaar verbinden. Sporters, scholieren, gezinnen, jongeren en ouderen kunnen elkaar in Kulturhus De Spil ontmoeten. Zo zorgen we samen voor een levendig Nieuwleusen, waar het prettig wonen is voor iedereen.” Minister Slob vult aan: “Wat ik heel mooi vind, is dat het een heel duurzaam gebouw is. Ik vind duurzaamheid altijd een eerbetoon aan de jeugd. Ook al de functies die hier samen komen, en het feit dat jongeren hier dus op deze manier, in deze gemeenschap, zo bediend gaan worden met onderwijs, de bibliotheek, sport, en met alles wat er omheen gebeurt. Dat vind ik fantastisch mooi!”

Duurzaamheid voorop

Om aan te sluiten bij de hoge duurzaamheidsambities van de gemeente Dalfsen, is veel aandacht geschonken aan het duurzame karakter van Kulturhus de Spil. Zo is het dak van de sporthal bedekt met zonnepanelen en wordt gebruik gemaakt van bodemwarmte om het gebouw te kunnen verwarmen. Ook is De Spil volledig gasloos gebouwd, wat het gebouw nagenoeg energieneutraal maakt.

Gebruikers Kulturhus de Spil met elkaar verbonden

Vanaf de start van het project, precies vier jaar geleden, werd door alle gebruikers intensief samengewerkt. Vanaf september dit jaar hebben de gebruikers hun plek in het gebouw betrokken. Verschillende ruimtes worden gedeeld en door de vele ramen in het gebouw komen de gebruikers elkaar regelmatig tegen. In De Spil hebben de bibliotheek, het Agnieten college, De buurtkamer (Interaktcontour), SAAM Welzijn, EHBO-vereniging en een aantal sportverenigingen een plek. Het centrale servicepunt wordt gebruikt door de bibliotheek, de gemeente Dalfsen en SAAM Welzijn. Daarnaast zijn verschillende lokale en regionale verenigingen en organisaties regelmatig in het gebouw te vinden. Ook vinden lokale kunstenaars hun plek, door het tentoonstellen van hun werken.

Het bestuur van Kulturhus de Spil bestaat uit 5 betrokken inwoners. Bestuursvoorzitter Hans Groenhuis: “Kulturhus de Spil is letterlijk de spil in het midden van Nieuwleusen. Het is een prachtig gebouw van stenen, glas en hout. Nu het gebouw officieel is geopend, is het tijd dat het gebouw een ziel gaat krijgen. Wanneer mensen echt gebruik maken van het kulturhus, dan zie je die ziel. Daar zijn wij heel trots op.”

Totstandkoming van Kulturhus De Spil

Na een aantal gestrande pogingen om te komen tot een Kulturhus in Nieuwleusen, kocht de gemeente Dalfsen in 2014 het oude Rabobankkantoor aan de Backxlaan. Onder regie van de gemeente Dalfsen werd een project gestart met de toekomstige gebruikers, waarna in het jaar 2015 de gemeenteraad besloot tot nieuwbouw van sporthal de Schakel en het Kulturhus. In 2016 startte de ontwerpfase en werd ook het Agnieten College aan het ontwerp toegevoegd. In het voorjaar van 2017 werd het bestuur van De Spil aangesteld en gaf de gemeenteraad van Dalfsen groen licht voor de bouw. Na een jaar bouwen en verbouwen, werd Kulturhus de Spil in september 2018 in gebruik genomen en is het op 3 november 2018 officieel geopend door minister Slob.

Bron afbeelding: Gemeente Dalfsen