Kulturhus De Spil zoekt HET DIER in de kunsten.

Kulturhus De Spil zoekt HET DIER in de kunsten.

Voor haar nieuwe en grote Dierententoonstelling is het Kulturhus op zoek naar kunstenmakers, die op verschillende manieren Het Dier in hun werk uitbeelden.

Al in de prehistorie werden dieren (in de kunst) in grottekeningen weergegeven, zoals bizons, herten en mammoeten. Dieren vormen een belangrijk onderdeel in ons mensenleven.  Dieren als voedselbron, hulpkrachten (jacht en trek honden, paarden) maar ook als gedomesticeerd huisdier. De mens associeerde zich met het dier en kende de dieren menselijke eigenschappen toe.                                               Zo stond de uil in het oude Griekenland voor wijsheid, terwijl, diezelfde uil in de 16de eeuw werd geassocieerd met domheid en slechte zaken. Ook de slang wordt vaak met het (paradijselijk) kwaad in verband gebracht. De aap, daarentegen, staat voor ondeugd en wellust en de hond voor (huwelijks) trouw of waakzaamheid.                                                                                                                                                            Dieren in de kunst hebben overigens niet altijd een symbolische betekenis. Maar dienen ook vaak als studieobject of als decoratief motief. Tot in detail getekende en geschilderde insecten, vogels en vlinders gaven veel inzicht in de anatomie van de afgebeelde dieren.

Het gaat er in deze tentoonstelling dus om dat het dier of dieren het hoofdmotief in het werk is.                   Dit kan zijn uitgebeeld op een schilderij, foto, tekening, collage, een beeld, (steen, ceramiek, hout e.d.) gebreid, van stof e.d.  of een video en geluidsfragment. Alles is mogelijk.                                                                Ook voor deze tentoonstelling wordt weer een kleuren-catalogus uitgegeven met daarin opgenomen alle deelnemers en hun werken.

Het Kulturhus roept daarom amateur en professionele kunstenaars op zich voor deze tentoonstelling aan te melden met hun werken.                                                                                                                                 Wil je deelnemen aan deze tentoonstelling stuur dan een e-mail met enkele afbeeldingen op naar de Max Timmerman, per e-mailadres: kunst@despilnieuwleusen.nl  deelname Dierententoonstelling.

Bij voldoende belangstelling zal de dierententoonstelling gehouden worden van oktober 2023 tot en met april 2024 in het Kulturhus De Spil in Nieuwleusen.

Info: Max Timmerman. Organisator tentoonstellingen Kulturhus De Spil.   kunst@despilnieuwleusen.nl