Kunst opsnuiven tijdens Week van de Amateurkunst

Kunst opsnuiven tijdens Week van de Amateurkunst

DALFSEN – Het programma van de Week van de Amateurkunst (WAK) in Dalfsen is bekend. Van 25 mei tot en met 1 juni kan iedereen concerten bezoeken, workshops en open lessen volgen, een cigarbox-gitaar of -lamp maken, naar Kunstgreep gaan en nog veel meer. Het thema van de WAK dit jaar is Verstaan.

Sinds 2013 organiseert de gemeente Dalfsen de WAK elk voorjaar en presenteren amateurkunstverenigingen en individuele amateurkunstenaars zichzelf aan het publiek. Met optredens, concerten, exposities, lezingen, workshops of door op een andere manier naar buiten te treden. Wethouder Jan Uitslag opent de WAK en de fototentoonstelling op zaterdag 25 mei om 15.00 uur bij De Spil, tijdens de miniaturenbeurs ‘Handig gemaakt’.

Miniaturen in De Spil

De miniaturenbeurs op zaterdag 25 en zondag 26 mei toont de zelfgemaakte miniaturen van Henk Stegeman met diverse gebouwen uit Ommen. Alles op schaal 1:78.  Een greep uit de gebouwen: drie verlichte kerken, de markt, het station en nog veel meer. Hans ten Klooster laat een rijdende miniauto zien. Henri Grootenhuis, beter bekend als ‘Cigarbox Henri’, is aanwezig met cigarbox-klokjes, lampen, versterkers en sigarenkistjes en sigarendoosattributen. Zondag is er ter plekken een gitaarbouwdemonstratie ter plekke. Cigarbox Henri laat zien dat je van weggegooide sigarendozen zowel instrumenten als lampen en diverse ander attributen kunt maken. Ook is er een Bugatti te zien van Janny Vroom en zigeunerwagens en Viking schepen. Luik Buit is aanwezig met boerenwagens en binnenschepen, o.a. de Groene Draeck en de Titanic van een meter lang. Molle Eisma exposeert handgemaakte houten miniauto’s en als grote bezienswaardigheid is er een enorme spoorbaan van 18,5 meter lang en 3 meter breed van de IJssellandse trein en spoormodelbouw vereniging. Meer informatie via Modelspoorgroep IJsselland, https://www.ijsselland.net

Foto-expositie De Spil

Men kan dan meteen een kijkje nemen bij de foto-expositie Fotografie in de KUNST in de fotografie. Deze fototentoonstelling duurt van 25 mei t/m 26 juli en bevat 150 foto’s van 50 exposanten. De Spil heeft daarvoor verschillende individuele fotografen en fotoclubs uit de gemeente Dalfsen uitgenodigd. De exposanten zijn Fotoclub Kamerata uit Dalfsen, leden van de Fotoclub Dalfsen en de fotografen Rina Huzen uit Nieuwleusen, Anita van der Veen uit Rouveen en Hanneke Boonstra uit Nieuwleusen. Daarnaast is er eindexamenwerk te zien van gastexposanten: leden van de Fotovakschool Apeldoorn.

Deelnemende fotografen

Fotoclub Kamerata is een platform voor amateurfotografen in de regio Zwolle-Dalfsen. Dit in 2012 opgerichte collectief is een particulier initiatief van Klaas Poppens, Peter Hansson en Paul Scholten. Kamerata organiseert exposities, thema-avonden, fotografie-trips en lezingen voor amateurfotografen die hun fotografische kennis en kunde op een hoger peil willen brengen. Op deze tentoonstelling is werk te zien van de Kamerata-leden Anneke van de Berg, Bernard Ensink, Marjan Hoving en Klaas Poppens. ‘Onderweg’ Leden van Fotoclub Dalfsen exposeren met het thema ‘Onderweg’, wat resulteert in een uiteenlopende kijk van de deelnemers op het onderwerp. Daarnaast laten drie individuele amateurfotografen hun werk zien. Rina Huzen-Hilberink uit Nieuwleusen fotografeert al ruim 35 jaar met veel passie. Naast haar gezinsleven legt zij ook de natuur en de straat vast. Ze staat stil bij alledaagse dingen en laat de toeschouwer ontdekken hoe bijzonder het alledaagse kan zijn. Ook Anita van der Veen kijkt op een bijzondere manier naar alledaagse dingen en situaties: details, de lichtval of een bijzonder silhouet. Hanneke Boonstra legt zich vooral toe op bloemenfotografie. Ze legt bloemen zo mooi mogelijk vast om de schoonheid te kunnen delen met anderen. Zo creëert ze tijdloze schoonheid met macro-techniek. Verder zijn er gastexposanten in de vorm van studenten van de Fotovakschool Apeldoorn. Zij tonen hun eindexamenwerk tijdens deze expositie, als onderdeel van het eindexamen van de tweejarige Vakopleiding Fotografie. De afstudeerprojecten vertegenwoordigen vakgebieden als portretten, natuur, sport, food, reportagefotografie en stillevens. De tentoonstellingen in De Spil komen tot stand via Max Timmerman, beeldend kunstenaar uit Nieuwleusen, die als adviseur kunst en tentoonstellingsbeleid is verbonden aan het kulturhus.

Kleuradvies en muziek

Kulturhus de Spil organiseert op dinsdag 28 mei een speciale avond voor dames. Zij kunnen kleuradvies krijgen en de avond wordt muzikaal omlijst door twee vrouwelijke zanggroepen, de Djingels die in de Spil, maar ook op andere plaatsen ter gelegenheid van de WAK gaan optreden. De tweede groep is 4Tune Vocaal kwartet. De kosten voor de kleuradviesavond bedragen 7,50 euro en aanmelden kan via j.bos@saamwelzijn.nl

Programma Kunstgreep

Op woensdag 29 mei kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar kennismaken met kunst in De Spil én in De Trefkoele+. Lokale aanbieders nemen de kinderen mee in muziek, beeldende kunst, dans, theater en techniek. Alle kinderen van groep 3 t/m 8 in Dalfsen en Nieuwleusen hebben een programmaboekje gehad met het aanbod van Kunstgreep. Niet ontvangen? Kijk dan op www.dalfsen.nl/wak en aanmelden kan via kunstgreep.wak@gmail.com voor 24 mei.

Afsluiting WAK met Talento Forza

Als afsluiting van de WAK is er een optreden van de band Talento Forza op zaterdag 1 juni van 13.30 tot 16.30 uur in De Trefkoele +, Ruigedoornstraat 108 in Dalfsen. Talento Forza is een cliënteninitiatief van RIBWGO met passie voor muziek. De bandleden krijgen de mogelijkheid om hun (muzikale) talenten te ontwikkelen en te laten horen. De band bestaat uit circa tien leden en treedt op in diverse samenstellingen.

Programmaboekje WAK

De programmaboekjes met  informatie over aanmelden, locatie en tijdstippen zijn onlangs huis-aan-huis verspreid in de gemeente Dalfsen. Het programma is ook online te bekijken via dalfsen.nl/wak of via deze link: http://file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/ProgrammaboekjeWAK.pdf.