Mooi programma voor 75 jaar vrijheid in de gemeente Dalfsen

Mooi programma voor 75 jaar vrijheid in de gemeente Dalfsen

Website www.dalfsenviertvrijheid.nl geeft beeld van programma

 

In alle kernen van de gemeente Dalfsen is een programma gemaakt voor 75 jaar vrijheid, om alle inwoners mee te nemen in de gebeurtenissen van 75 jaar geleden. De website www.dalfsenviertvrijheid.nl is sinds vrijdag live met het programma, verhalen over de bevrijding en nieuwsupdates. Het programma is op dit moment nog in concept-fase en wordt continu bijgewerkt.

 

In alle vijf de kernen (Dalfsen, Nieuwleusen, Lemelerveld, Hoonhorst en Oudleusen) wordt aandacht geschonken aan 75 jaar vrijheid. Diverse organisaties, ondernemers en vooral heel veel vrijwilligers maken een programma, waarin voor een ieder wat te doen of te zien is. Waar in het ene dorp de focus ligt op de bevrijdingsdag, wordt in het andere dorp met name tijdens dodenherdenking uitgebreid stilgestaan bij de bevrijding 75 jaar geleden. Burgemeester Van Lente: “Ik vind het prachtig om te zien dat er zoveel mensen de handen uit de mouwen steken en voor alle inwoners in onze gemeente een prachtig programma neerzetten. 2020 is een bijzonder jaar, waarin we herdenken dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden is beëindigd. Sindsdien leven we weer in vrijheid, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven”.

 

Programma

De bevrijding van de vijf kernen vond plaats tussen 10 en 13 april 1945. Daarom worden de meeste activiteiten dit jaar rond deze periode georganiseerd. Vanaf maart tot begin mei, met een zwaartepunt in het Paasweekend (10-13 april) is in elke kern iets te bekijken of te ondernemen. In Nieuwleusen en Lemelerveld is bijvoorbeeld op maandag 13 april de hele dag een bevrijdingsfeest. In Dalfsen vinden op onder andere 11 april verschillende activiteiten plaats, waaronder het te bezichtigen pop-up-museum. Tijdens ‘250 jaar Hoonhorst’ wordt in Hoonhorst aandacht besteed aan 75 jaar vrijheid en wordt door Defensie een Duits jachtvliegtuig, neergestort begin 1944, opgegraven in Hoonhorst. En Oudleusen besteedt met name aandacht aan 75 jaar vrijheid tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Het gehele programma is te vinden op www.dalfsenviertvrijheid.nl.

 

Website www.dalfsenviertvrijheid.nl

In samenwerking met alle meewerkende partijen is een website ontwikkeld, speciaal voor 75 jaar vrijheid in de gemeente Dalfsen. De inhoud wordt continu aangevuld en aangescherpt. Toch wordt het concept-programma alvast met trots gepresenteerd. Houd de site de komende maanden in de gaten voor de laatste updates. Daarnaast wordt huis-aan-huis een brochure verspreid waarin het gehele programma staat aangegeven, inclusief een kaart waarop alle belangrijke plekken staan aangegeven.