Nederlandse vlag uithangen op de bevrijdingsdag(en) per kern

Nederlandse vlag uithangen op de bevrijdingsdag(en) per kern

Viert u de vrijheid mee?

 

Tussen 10 en 13 april 1945 werd onze gemeente bevrijd. Dit jaar is dat 75 jaar geleden. Achter de schermen was in elke kern een prachtig programma voorbereid om dit samen te vieren. Helaas kan dit door de actuele situatie niet doorgaan. Inwoners worden bij deze opgeroepen om op de bevrijdingsdag(en) van hun kern de vlag uit te hangen: op 10 april Lemelerveld, op 12 en 13 april Hoonhorst en Oudleusen en op 13 april Nieuwleusen en Dalfsen. Zo wordt toch samen stilgestaan bij de bevrijding. Ook andere gemeenten geven gehoor aan deze oproep, die vanuit de provincie Overijssel is gedaan.

 

Onze vijf kernen zijn op verschillende dagen bevrijd. De datum om de vlag uit te hangen verschilt daarom per kern:

  • Op 10 april in Lemelerveld;
  • Op 12 en 13 april in Hoonhorst en Oudleusen;
  • Op 13 april in Nieuwleusen en Dalfsen.

 

Burgemeester Van Lente: “Ik roep u op om op de bevrijdingsdag of –dagen van uw kern de Nederlandse vlag uit te hangen. Dit als teken dat we samen dit gedenkwaardige moment tóch niet aan ons voorbij willen laten gaan. Laten we samen onze verantwoordelijkheid nemen om onze vrijheid door te geven. Juíst in deze tijd waarin vrijheid en elkaar ontmoeten even niet vanzelfsprekend zijn. Tegelijkertijd willen we hiermee laten zien dat we samen sterk zijn en dat we samen één zijn. Laat het ook een hart onder de riem zijn voor alle mensen die op dit moment hard aan het werk zijn om onze samenleving draaiende te houden. Houd vol!”.

 

Richtlijnen voor het uithangen van de Nederlandse vlag

De vlag mag niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. Een uitzondering daarop is wanneer de vlag dusdanig verlicht is dat de kleuren goed te zien zijn.