NK Kontje schieten

NK Kontje schieten in Nieuwleusen: ‘Dat voel je wel, als je achterste strak gespannen staat’

De ‘doelman’ staat gehurkt met zijn gezicht naar het doelnet en steekt zijn achterste pontificaal naar voren. De speler die de penalty neemt, moet proberen dat zitvlak te raken. En dat bleek gistermiddag, tijdens het eerste NK Kontje schieten, nog een hele toer. ,,Een penalty verzilveren is een stuk gemakkelijker.”

,,Sander, Jesse en Chris gaan rechtstreeks door naar de finale”, meldt spelleider en docent Mink de Vries na de eerste ronde, waarin alle zestien deelnemers driemaal op doel mogen schieten. Alle anderen krijgen daarna nog één kans op een finaleplek, wat uiteindelijk nog drie anderen zal lukken. Niet dat ze allemaal het achterwerk van de dienstdoende keeper weten te raken; dat lukt slechts een enkeling. Een ‘hit’ op de kont levert een punt op, wie het lichaam weet te raken, krijgt een halve. En wie de doelman weet te ‘poorten’ – oftewel de bal tussen diens benen door plaatst – krijgt eveneens een halve punt.

Reportage

Niet alleen de spanning, ook het spelpeil stijgt in de finale. Verscheidene deelnemers raken het zitvlak en ook het lichaam van de keeper wordt veelvuldig geraakt. Dat dat geen onverdeeld genoegen is, merkt ook Lucas van de Meerendonk, de verslaggever van het NOS Jeugdjournaal, die omwille van een kleurrijke reportage tijdens de finale ook enige tijd het doel bezet. ,,Ja, dat voel je wel”, erkent hij. ,,Ik dacht dat het mee zou vallen, maar ik denk dat ik best moeite zal hebben met zitten vanavond.” Jan Kats, beheerder van kulturhus De Spil, snapt dat wel: “Je achterste staat strak gespannen. Dat komt harder aan dan wanneer je gewoon rechtop staat.” De Spil is samen met het Talentenhus van het Agnieten College, Saam Welzijn en Dalfsen Beweegt een van de organisatoren van het als NK aangekondigde, maar kleinschalige evenement dat voornamelijk lokaal talent aanlokt.

Richten

De aanwezigheid van een verslaggever en cameraman van het Jeugdjournaal verlevendigt het sportieve spektakel behoorlijk. De deelnemers worden geïnterviewd en mogen bij de prijsuitreiking enkele malen juichen als de winnaar, de twaalfjarige Chris Benjamins uit Nieuwleusen, de beker in ontvangst neemt. Hij is er zelf een beetje beduusd van. ,,Ik kwam hier met een vriendje en was eigenlijk helemaal niet van plan om mee te doen”, licht hij toe. ,,Ik heb wel op voetbal gezeten en speel wel eens een partijtje op straat, maar ik kon nooit zo goed richten.”

Dat bleek dus erg mee te vallen. ,,Ging best goed”, merkt hij op nadat hij in de voorronde als enige het zitvlak weet te raken. De nummers twee en drie eindigen gelijk en moeten extra penalty’s nemen, wat ook nog een tijdje gelijk op gaat. Uiteindelijk beslecht Lars Tinholt het pleit in zijn voordeel ten koste van Sander ten Klooster, die derde wordt.

 

Bron www. stentor.nl – schrijver Hans Keesmaat