Officiële opening van de tentoonstelling L’ Art Brut – Ruwe kunst! door Burgemeester Erica van Lente

Officiële opening van de tentoonstelling L’ Art Brut – Ruwe kunst! door Burgemeester Erica van Lente op 24 januari 16.00 uur in het Kulturhus de Spil in Nieuwleusen.

 Foto bij persbericht: “Poezen” van Charon Huzen – Nieuwleusen

 Kulturhus De Spil presenteert gedurende de maanden januari tot en met april 2019 de bijzondere en kleurrijke tentoonstelling L’ Art Brut. Kunstwerken gemaakt door artistieke talenten met verstandelijke en/of psychisch beperkingen uit Nieuwleusen en omstreken.

De tentoonstelling toont werken, zoals schilderijen, tekeningen en objecten van bijzondere talenten met een beperking.

De 21 Exposanten aan deze tentoonstelling zijn: Wilco Borger, Germo Veltmaat en Charon Huzen uit Nieuwleusen. Deelnemers uit het kunstatelier ArtCrew (Hardenberg) met Emma Melcherts, Ime Schepers, Martin van der Velde, Irene Veerman en Ida van der leij. Deelnemers van de dagbesteding van Interakt-Contour uit Nieuwleusen met Arnold Plasman, Arie Pannen, Bert Scheringa, Wim Ruinemans, Jimmy de Boer en Tiny Stegeman. 

Daarnaast aangevuld met werken uit de collectie van Kunstcentrum Leonardo Da Vinci uit Ermelo met werken van Dilyse Buter, Irma Lesage, Rene van der Lans, Niek Stegink, Roel de Kleine Jamillah Hoek en Ria Nijenhuis-Thijhuis. Dit om ook het landelijke kader aan te geven van de artistieke talenten met een beperking in Nederland.

Ook zal taal en poëzie, gemaakt door mensen met een handicap (o.a. niet aangeboren hersenletsel e.d.) een belangrijk onderdeel van deze omvangrijke tentoonstelling gaan vormen. O.a. door het geven van workshops over het thema taal en poëzie en kunst en handicap. Deze verhalen, gedichten en kunstwerken zullen ook vastgelegd worden in een geïllustreerde gedichtenbundel.

Deze bijzondere tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Handicap.nl en het projectenfonds van de Gemeente Dalfsen.

‘L Art Brut gaat van start in januari en zal te zien zijn tot eind april 2019.  Kulturhus De Spil wil met deze tentoonstelling laten zien wat er zoals speelt op kunstzinnig gebied in “Kunst en Zorg”.        Een breed publiek kan zo kennis nemen van de uitzonderlijke artistiek begaafde talenten in de diverse ateliers en de uiteenlopende kunstvormen in de regio.

Het programma op 24 januari 2019 zal bestaan uit om 16.00 uur een welkomstwoord door Stefan Keijzer. Manager van de Spil. Inleiding tentoonstelling door Max Timmerman. Adviseur Kunst & Handicap en organisator van deze tentoonstelling en de officiële openingshandeling zal worden verricht door mevrouw Erica van Lente Burgemeester van de Gemeente Dalfsen                                     Daarna zal de tentoonstelling te bezichtigen zijn voor het publiek.

U bent van harte uitgenodigd voor de opening van deze bijzondere tentoonstelling.

Het is de bedoeling dat er steeds nieuwe tentoonstelling worden gerealiseerd. Ieder met een geheel eigen thema. Zoals “Eigentijdse Kunst” van Individuele professionele kunstenaars uit Nieuwleusen en de Gemeente Dalfsen, ’L Art Brut” kunstenaars met een beperking en bijzondere kunst en cultuur uitingen.  Kunst en Cultuur zal hierdoor een podium krijgen in het nieuwe Kulturhus!. Bij de vernissages van deze exposities zullen ook lezingen, voordrachten, workshops e.d. worden georganiseerd. Kortom het Kulturhus De Spil wordt het bruisende Culturele middelpunt van Nieuwleusen. Info: www.despilnieuwleusen.nl