Start realisatie pluktuin

In de pluktuin, die over twee weken gerealiseerd is, kunnen verschillende doelgroepen aan het werk: cliënten van zorginstelling Philadelphia en van InteraktContour. De laatste is een in De Spil gevestigde organisatie die dagbesteding biedt voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Maar ook buurtbewoners en leerlingen van het Agnieten College en de nabijgelegen basisschool De Tweemaster. Ze kunnen biologisch geteelde groente, fruit en kruiden zaaien en oogsten.

Identiteit

,,Een jaar geleden vroegen we ons als bestuur van De Spil af wat we nog meer konden doen met het grand café”, zegt kulturhus-manager Stefan Keijzer over de aanloop tot de proeftuin. ,,We wilden onze identiteit als maatschappelijk huis van Nieuwleusen benadrukken en kwamen uit op deze opzet. Ze bied je mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een plek in het hart van het dorp aan.” Naast het eigenlijke kweken en plukken kunnen ze onder begeleiding van de medewerkers van het grand café in de keuken aan het werk. Zo kan De Spil bijvoorbeeld zelfgemaakt appeltaart serveren, terwijl er gezonde lunches geserveerd worden in de scholen. De Nieuwe Garde krijgt als tweeledige subtitel ‘Ieders talent beproefd’.

Financiële bijdragen

De gemeente Dalfsen, tot voor kort eigenaar van de grond, stelde deze voor dit doel beschikbaar, wat mede mogelijk werd door financiële bijdragen van maatschappelijke organisaties als Stimuland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Postcode Loterij Buurtfonds. Wethouder Jan Uitslag gaf vanmiddag het startsein door als eerste een handgeschreven wens in een van de fruitbomen te hangen. ,,Het is nu nog een bescheiden boompje, net zoals dit vanwege de coronamaatregelen een bescheiden start is”, aldus Uitslag. ,,Maar ik ben er zeker van dat hij uitgroeit tot een volwassen boom. Het is een wezenlijke stap met een goedgekozen naam. De Nieuwe Garde klopt wat los, het mengt ook goed en leidt gezamenlijk tot een stevig eindproduct.”