Vrijwilligers Infopunten staan klaar om te helpen
Een gemoedelijke ochtend in De Spil. Tijmen Visscher wacht op de eerste bezoekers van het Infopunt. Elke week is hij er te vinden om mensen met allerlei vragen te helpen. Tot nu toe hebben bezoekers vooral “wegwijs” -vragen over de activiteiten die te doen zijn in het Kulturhus, waar de muzieklessen zijn, of er iemand is van de Bibliotheek, noem maar op. Vragen over zorg en welzijn worden ook gesteld, maar nog niet zo veel. “Het Infopunt bestaat nog niet zo lang en moet nog bekender worden, misschien dat mensen dan ook met andere vragen komen. Men onderschat het nut van het Infopunt,” aldus meneer Visscher. En dat terwijl mensen echt voor heel veel vragen bij het Infopunt terecht kunnen: van vragen over formulieren, opvoeding, mantelzorg, computers, hulpmiddelen, taal, noem maar op.
Tijmen Visscher
Zelf is meneer Visscher 40 jaar werkzaam geweest bij een bank, onder andere als financieel adviseur voor senioren. Hij kwam bij mensen thuis die niet zo makkelijk zelf naar de bank toe konden komen of omdat het toch handiger is om thuisbankieren ook echt thuis uit te leggen. Vooral oudere mensen maakten gebruik van zijn hulp. Zijn kennis en ervaring ligt dan ook vooral op financieel vlak en hij vindt het fijn om mensen te helpen met administratieve en financiële vragen. “Als mensen andere vragen hebben, ook dan kunnen ze bij mij terecht. Ik kan hen met hulp van de sociale kaart verwijzen naar de juiste hulpverlener of organisatie.”
Met een beetje hulp merken mensen dat ze veel zelf kunnen
Meneer Visscher doet veel vrijwilligerswerk, ook bij Saam welzijn, en zo is hij ook bij het Infopunt als vrijwilliger terecht gekomen. Hij vindt het leuk om mensen te helpen. “Veel oudere mensen denken bijvoorbeeld dat ze het niet zelf kunnen maar met een beetje hulp merken ze dat ze het best kunnen.”
De vrijwilligers bij het Infopunt voelen zich echt verantwoordelijk. Meneer Visscher helpt altijd, ook als ze niet persé voor het Infopunt komen. “Als ik merk dat mensen een beetje verward of vergeetachtig zijn, laat ik ze niet lopen. Ook als ze op verkeerde tijdstip komen help ik.”
Persoonlijk contact wordt erg gewaardeerd
De mensen die nu naar het Infopunt in de De Spil komen reageren erg positief. “Er zit iemand waar je persoonlijk contact mee hebt en dat is heel prettig.” Iedereen uit Nieuwleusen komt naar De Spil en voor iedereen is het fijn als er iemand is die je wegwijs maakt en je verder kan helpen met vragen rondom zorg en welzijn.
Het infopunt in de Trefkoele+
In de Trefkoele + in Dalfsen vind je ook een Infopunt. Ad Wevers, vroeger docent bij Hogeschool Windesheim en daarna mantelzorger, is daar elke week een ochtend te vinden om mensen te ondersteunen en hun vragen te beantwoorden. “Er is een groep mensen die veel zorg nodig heeft, maar te weinig voor een plek in een verzorgingstehuis. Het Infopunt kan een mooie rol vervullen om hun leven een beetje beter te maken.” Het loopt echter nog niet storm en daar wil hij graag verandering in brengen. Voor hem zit de waarde van het Infopunt in het helpen van mensen om langer zelfstandig te blijven. “Voor veel mensen is er toch wel een hoge drempel om te komen, ik denk dat het zou helpen als we ook telefonisch bereikbaar zouden zijn.”
Ook voor meneer Wevers is de gedachte dat hij mensen iets kan brengen erg waardevol. Hij wil iets doen voor zijn medemens en daarom is hij vrijwilliger geworden bij het Infopunt. “We lossen de problemen misschien niet direct op, maar maken wel stappen, verwijzen indien nodig door naar de juiste instantie en mensen kunnen verder.”
Hij is bij het Infopunt terecht gekomen via zijn betrokkenheid bij het Living Lab studentenproject in Dalfsen. Dit is een project van Saam welzijn en Hogeschool Windesheim opleiding gerontologie (leer van de ouderen) waarbij teams van 2 ouderen en 2 studenten een jaar samenwerken om te ontdekken hoe het leven van ouderen verbeterd zou kunnen worden. “De complexe samenleving zorgt voor problemen,” vertelt meneer Wevers. “Als mensen digitaal zijn dan redden zij zich vaak wel, maar mensen van zeventig en tachtig plus hebben die vaardigheid veelal minder. Het Infopunt kan hen wegwijs maken en helpen.”
Het aantal mensen dat naar het Infopunt komt is wat hem betreft dus nog te laag. “Kennissen hebben wel vragen, bijvoorbeeld over hun partner die vergeetachtig begint te worden.. hoe ga je daar mee om? Maar de drempel is hoog, ook om fysiek naar het Infopunt te komen. Volgens meneer Wevers kan het Infopunt toch een hele mooie eerste stap zijn. Alles wat mensen delen is vertrouwelijk en de vrijwilligers zijn goed getraind om daar op een veilige manier mee om te gaan. Daarnaast zijn beroepskrachten van aangesloten organisaties altijd als achterwacht aanwezig.
Ad Wevers
Tip van de vrijwilligers
Zowel meneer Wevers als meneer Visscher willen graag een tip geven aan iedereen in de Gemeente Dalfsen. Meneer Visscher: “Heb je een vraag, blijf er niet mee zitten, maar kom eens naar het Infopunt. We zijn goed bereikbaar en dichtbij en helpen je altijd verder.” Meneer Wevers is kort en krachtig: “Durf te vragen!”
Kader bij artikel
Help! Ik weet niet hoe ik mijn zaken met de overheid via mijn computer kan regelen.
Als mensen een vraag hebben over internet, computers en het regelen van zaken met de overheid via het internet dan kunnen zij bij het Infopunt terecht. Vanaf de zomer helpen de medewerkers van het Infopunt nog beter, want binnenkort start het project ‘Digitale inclusie’ en krijgen de medewerkers een extra training. De Infopunten worden namelijk één van de officiële informatiepunten voor alle vragen over de digitale overheid. “In Nederland is sprake van een steeds verdere digitalisering van de dienstverlening van de overheid. Het is daarom ontzettend belangrijk dat mensen die minder goed weten hoe de computer werkt, dichtbij huis terecht kunnen voor ondersteuning rond de (digitale) overheid ”, aldus Jackeline Mekkes (projectleider Infopunten).
Tweede kader
Het Infopunt is er voor iedereen
Het Infopunt is er om mensen te helpen met allerlei vragen. Over zorg, welzijn, maar ook over allerlei activiteiten die er in het Kulturhus te doen zijn. Je gaat naar het Infopunt als je niet precies weet waar je met je vraag heen kunt, of omdat je een hulpvraag hebt en denkt dat deze niet zwaar genoeg is om direct naar een zorgorganisatie te stappen. Ook kan het zijn dat je eerst wilt kijken of er geen andere oplossingen zijn. Of heb je gewoon een hele praktische vraag? Ook dan is het Infopunt de plek waar je terecht kunt. Het infopunt helpt je verder.