Lezing door schrijfster Jolanda Doornbos

Agenda archief

Maand

Categorie

Lezing door schrijfster Jolanda Doornbos

Op donderdag 13 april geeft schrijfster Jolanda Doornbos een lezing bij de Bibliotheek, in De Spil in Nieuwleusen. Zij debuteerde met ‘Beperkt volmaakt’, een roman over opgroeien bij verstandelijk beperkte ouders. Toegang gratis, aanmelden is verplicht.

Jolanda Doornbos (Rotterdam 1983) is zelf opgegroeid bij ouders met een verstandelijke beperking. Inmiddels is zij afgestudeerd aan de kunstacademie en eerstegraads docent en ontwerper. Jolanda is getrouwd en heeft twee kinderen.

In haar debuutroman ‘Beperkt volmaakt’ laat zij van zeer dichtbij zien hoe eenzaam, angstig en traumatiserend het is om bij ouders met een verstandelijke beperking op te groeien. Hoewel haar ouders echt hun best deden ontbrak het aan persoonlijke verzorging, een veilige fysieke omgeving en geborgenheid. Jolanda kreeg al vroeg te maken met loyaliteitsconflicten en parentificatie.

Ann van Wijck groeit op bij haar ouders die verstandelijk beperkt zijn. Ze heeft een hechte band met haar opa, die naast hen woont en een oogje in het zeil houdt. De wereld van Ann stort in wanneer haar opa rond haar achtste verjaardag overlijdt. Zelf groeit ze mentaal boven haar ouders uit en Ann merkt dat haar ouders ‘anders’ zijn. Het huis wordt niet schoongemaakt, Ann moet haar eigen kinderfeestje regelen en ze krijgt steeds meer te maken met de waanideeën van haar moeder.
Voor Ann is haar toevluchtsoord de school, de kerk en de gelovige mensen die daarbij horen. Maar Ann krijgt ook te maken met projectie: ‘Ze zal vast wel net zo zijn als haar ouders.’ Ann is juist zeer begaafd. Met haar creativiteit en vindingrijkheid moet ze haar weg alleen zien te vinden, terwijl ze ook worstelt met haar ouders. Zal het Ann lukken om zichzelf te ontwikkelen?

Datum donderdag 13 april 2023
Tijd 19:30 tot 21:30 uur
Capaciteit 60
Beschikbaar 52
Stopdatum donderdag 13 april 2023
Waar De Spil, Nieuwleusen
Voor wie Volwassenen (18+)
Prijs Gratis

Aanmelden via: Tickets voor Beperkt volmaakt (bibliotheekdalfsen.nl)