Workshop VTS: Praten over kunst

Agenda archief

Maand

Categorie

Workshop VTS: Praten over kunst

Voor het onderwijs / georganiseerd door Stadkamer

Samen met je leerlingen praten over kunst. Hoe doe je dat? Welke vragen stel je, zodat ze gaan nadenken over wat ze zien en hoe ze daar toe komen?

Samen met je leerlingen praten over kunst. Hoe doe je dat? Welke vragen stel je, zodat ze gaan nadenken over wat ze zien en hoe ze daar toe komen?
Visual Thinking Strategies (VTS) is een methode in opmars. Geen wonder, want het is een laagdrempelige manier om samen over kunst te praten, het verdiept de kijkervaring en leert kinderen steeds weer verder te kijken.Aan de hand van slechts drie open vragen structureer je het gesprek. Je geeft kinderen ruimte om te praten over kunst en te luisteren naar elkaar. Goed nieuws voor leerkrachten: je hoeft zelf niet persé veel kennis van kunst te hebben. Je bent geen bron van kennis maar faciliteert het gesprek volgens een vast patroon.

In deze workshop ervaar je zelf de kracht van de VTS methode. Samen gaan we in gesprek over twee kunstwerken uit Museum De Fundatie.

De VTS vragen prikkelen om zonder oordeel waar te nemen. “Het gaat om samen naar betekenissen zoeken en met respect luisteren naar elkaars verhalen over een kunstwerk. Je leert je mening uit of bij te stellen.” Aldus trainer Adelijn van Huis van VTS Nederland. “Uiteindelijk draait VTS om een pedagogische switch: jij bent als leraar niet zelf aan het woord, maar laat leerlingen vertellen.”

Via de methode VTS leer je niet alleen kijken naar kunst, maar ook beter waarnemen, kritisch denken, nieuwe woorden, betere mondelinge taalvaardigheid en met respect naar elkaar luisteren.

Reacties deelnemers:

‘Superfijn om de tijd te nemen om naar een kunstwerk te kijken.’
‘Ik denk al snel: ik begrijp het niet. Maar als je anderen dingen hoort vertellen, kom je verder.’
‘Je hebt het gevoel dat je alles mag zeggen. En de herhaling in net iets andere woorden tilt alles op.’
‘Ik moest bij het kijken goed zien wat ik zag.’

Programma

19.30 uur      Welkom
19.35 uur      Presentatie door Adelijn van Huis (VTS Nederland)
19.45 uur      Plenair VTS-gesprek
20.05 uur      In break-out rooms met VTS gespreksleiders aan het werk
20.45 uur      Plenaire terugkoppeling
20.50 uur      Vragen
21.05 uur      Toelichting educatie Fundatie
21.15 uur      Einde

Deze training is online via Zoom. Na aanmelding op de webiste van Stadkamer ontvang je een link.

Workshop VTS: Praten over kunst – Stadkamer