Trea ten Kate vertelt in Verhalen Café

Agenda archief

Maand

Categorie

NIEUWLEUSEN – Trea ten Kate vertelt in het Verhalen Café in De Spil op woensdag 25 september. Tijdens de Week van de Afrikaanse roman in Kulturhus De Spil geeft Trea in haar geboortedorp Nieuwleusen een lezing. Ze vertelt hoe een ‘meisje uit het dorp’ als volwassen vrouw op het idee komt om in een auto te stappen, en naar Dakar te rijden, wat ze onderweg zag en meemaakte, hoe ze zich daarbij voelde en wat ze ervan vond. In De Spil staat ‘ontmoeten’ centraal. Dat wordt ook in haar lezing het centrale thema: ontmoetingen onderweg en ontmoetingen met haar Afrikaanse schoonfamilie.

 Na haar reis door West-Afrika schreef ze een boek: Een Kameel op de weg. In haar lezing neemt ze de bezoekers mee op reis van Zwolle naar Dakar aan de hand van fragmenten uit haar boek, anekdotes en kleurrijke foto’s van haar reis. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen.

  • Ze vertelt kort over haar ‘roots’ in Nieuwleusen en hoe ze van een pompstation tegenover een molen, waar ze klompen verkochten (hoe Hollands wil je het hebben?) op haar 40e en 46e terecht kwam in een roadtrip dwars door de woestijn.
  • ‘Ontmoeting’ is het centrale thema van het Verhalencafé in de Spil en Afrika is het thema in september. Beide thema´s komen aan bod: tijdens de reis van Trea en haar partner Mahamadou Kebe vonden er vele ontmoetingen plaats: met haar Afrikaanse familie, maar ook onderweg met allerlei mensen uit een heel andere cultuur.

Op reis

Trea en Mahamadou reizen van Zwolle, dwars door Europa naar Spanje, waar ze op de boot naar Marokko stappen. Ze trekken verder naar het zuiden. Dwars door de Sahara (die minder heet was dan ze had verwacht) naar de Islamitische Republiek Mauritanië en van daaruit maken ze een uitstapje naar Senegal en bezoeken het indrukwekkende slaveneiland voor de kust van Dakar.

Welkom

Het VerhalenCafé begint op woensdag 25 september 2019. Er is een inloop met koffie of thee of anders vanaf 19.30 uur, en we starten om 20.00 uur.
De toegang is gratis, de koffie lekker, de verhalen boeiend en interessant. Ontmoeting en gezelligheid is ons streven.