VINTAGE GROOVES – PLATEN, RETRO & VINTAGE EVENT

Datum/Tijd
Date(s) - 14-05-2022
10:00 am - 5:00 pm


VINTAGE GROOVES – PLATEN, RETRO & VINTAGE EVENT – 14 MEI KULTURHUS DE SPIL NIEUWLEUSEN

 

Beursvloer (10:00 – 17:00 uur)

Op zaterdag 14 mei (10:00 – 17:00 uur) presenteren: Kulturhus De Spil Nieuwleusen, Grammofoonmuseum Nieuwleusen, MEC muziek en Vechtdal FM de eerste editie van VINTAGE GROOVES. Een gloednieuwe publieksbeurs in een ”oud jasje”.

Kulturhus De Spil wordt omgetoverd tot platen, retro en vintage walhalla. Lekker struinen tussen LP’s, singles, maxi-singles, 12 inch singles, collector’s items, vintage kleding, verlichting en meubelen en natuurlijk mag je ook veel verzamelaarsproducten verwachten. Het geheel wordt muzikaal omlijst, doordat er een heus Muziekcafé opgebouwd wordt, waar de hele dag door bands geprogrammeerd zijn die muziek uit de oude doos weer leven in blazen.

Kaartjes zijn in de voorverkoop online via de website van Kulturhus De Spil verkrijgbaar voor €6,50,-. Kaartjes zijn ook aan de deur verkrijgbaar voor 7.50,-. Het geheel is voor een kleine bijdrage van €3,50 te combineren met een bezoek aan nieuwe Grammofoonmuseum in Nieuwleusen. Buiten staan er verscheidende legervoertuigen opgesteld. Gaaf om te bewonderen natuurlijk, maar deze prachtige voertuigen rijden ook van en naar het Grammofoonmuseum – zeker een leuke aanrader voor kinderen!

 

Muziekcafé & pub quiz (10:00 – 23:00 uur)

Naast een beursvloer vol met aanbieders van platen, vintage, retro en verzamelaarsproducten is er ook een heus ”Muziekcafé” aanwezig. Hier draaien de Dj’s van Vechtdal FM muziek non-stop de beste hits van vroeger, aansluitend treden er diverse bands en artiesten live op. De avond wordt afgesloten met een stevige PUP QUIZ! Natuurlijk is de quiz muzikaal van aard. Het slimste duo ontvangt de welgewaarde PUB QUIZ BOKAAL.

 

Mobil Vinyl (10:00 – 17:00 uur / buiten)

“LIEFDE VOOR MUZIEK! Mobiel Vinyl voorziet bezoekers van een warme sfeer & met muziek. Vanuit een Volkswagen camper draaien diverse DJ’s vinyl. Plof lekker neer in een 70’s, 80’s setting op het terras, of stap in de bus en struin in de bakken met singeltjes naar jouw golden oldies. Een plek waar je heerlijk onderuit kunt hangen voor een chill moment met een krant en een kop koffie, of een pilsje met een kaasje. Maar… pas op, het kan zomaar een feestje worden!

 

Workshop Cigar Box bouwen door Cigarbox Henri (op de beursvloer – aanmelden noodzakelijk)

De cigar box gitaar is een oer muziek instrument en uit de USA over komen waaien naar Europa. O.a. de arme bevolking op de katoenplantages in de Mississippi delta had geen geld om dure gitaren te kopen en bouwden ze zelf van oude bezemstelen een paar draden als snaar en een lege oude sigarendoos als klankkast en speelden daarop muziek die we nu kennen als the blues!.

  • Workshop voor kinderen:

De Kids Bow is een cigar box instrument en speciaal ontwikkeld voor kids tussen 8 en 12 jaar. Het is een 1 snarige Diddley Bow gemaakt van een sigarendoos, een houten hals of  bezemsteel en een echte gitaarsnaar. Op de Kids Bow kunnen kinderen al heel snel een blues wijsje en een vette rocklick spelen. Deze workshop is van volledig circulaire materialen en een les in muziek, techniek en hergebruik. Duur van de workshop incl. les hoe hem te bespelen, is ca 1 tot 1.5 uur. Na afloop kunnen de kids hun Bow evt zelf nog pimpen en een personal touch geven.

Kosten voor deze leuke en leerzame workshop is slechts 30 euro per gitaar. Voor meer info over deze workshops en vooraf opgave, mail naar Henri via bighouse1@kpnplanet.nl You Tube link workshop 1 stringed Diddley Bow:  https://youtu.be/jN6Q5yP02Ts Cigarbox Henri www.dutchinstruments4u.nl

  • Workshop voor volwassenen:

Wat gaan we doen? Wij bouwen onder begeleiding van Cigarbox Henri van www.dutchinstruments4u.nl  een acoustische, 3 snarige, ongefrette cigar box slide gitaar (het oer model) van hoogwaardige materialen. Geschikt voor zowel beginners die nog nooit geen snaar instrument in handen hebben gehad als  gevorderden. En…, de gitaar kan op een versterker worden aangesloten! Duur van de workshop is ca 2,5 uur en dat is inclusief les in een aantal mooie vette blues- en rock licks. Vooraf opgave (of men een links- of rechtshandige gitaar wil bouwen) via mail ivm voorbereiding van de instrumenten, is daarom wel nodig. Kosten deze zeer gezellige workshop 3 snarig semi acoustisch cigar box gitaar is slechts 100 euro. Meer info of opgave kan via E-mail naar Henri: bighouse1@kpnplanet.nl You Tube link Workshop 3 snarig: https://youtu.be/KUUJ834adiA

 

Lezing van – De Weergever (tussen 10:00 – 17:00 op de beursvloer in de lezingruimte)

Geschiedenis van de grammofoonplaat: Lezing door Rinus Blijleven, Vereniging “De Weergever”. We gaan terug naar de tijd van Thomas Alva Edison en Emile Berliner en maken een overzicht door de tijd van wasrol en 78 toerenplaten. De geschiedenis 1877 tot de jaren dertig. We draaien op een oude grammofoon bekende nummers uit een ver verleden, met stemmen van Enrico Caruso (1907), Albert Bol (1915), Duo Hofmann (1923), Willy Derby (1934). Lezing duurt 30 – 40 minuten Bij de stand van De Weergever wordt o.a. aandacht gegeven aan de restauratie van de grammofoon.

 

Lezing- ontstaansgeschiedenis van de grammofoon (tussen 10:00 – 17:00 op de beursvloer in de lezingruimte)

Lezing door Gerard Oortwijn, Het Grammofoonmuseum. Lezing over de ontstaansgeschiedenis van de grammofoon. Heeft Edison de grammofoon uitgevonden of het idee “geleend” van anderen? De stap van de cilinder fonograaf naar de grammofoon met de platte schijf. De stap van spreekmachine naar de amusementsindustrie. Lezing duurt: 30 minuten

 

Digitaliseren oude films (tussen 10:00 – 17:00 uur op de beursvloer)

Laat uw oude films niet verloren gaan. Of het nu gaat om super 8 films, videobanden, dia’s of audiotapes, Historing digitaliseert het allemaal. Breng ze mee naar De Spil, bekijk ze en biedt ze aan voor digitalisering. U ontvangt 10% korting op alles wat u tijdens deze dag aanbiedt. Voor meer informatie kijk op www.historing.nl!

 

‘Kakofoon’ (tussen 10:00 – 17:00 uur op de beursvloer)

Hoe ontstaat gesprek in het voorbijgaan? Wanneer worden woorden een verhaal? ‘Kakofoon’ is een experimentele en interactieve installatie die jouw woorden omzet in gesprek met anderen. Vintage analoge kakofonie met een vleugje nostalgie. Komt dat horen!

 

Kinderactiviteiten (tussen 10:00 – 17:00 uur op de beursvloer)

Er zijn op de beursvloer diverse leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen tot 12 jaar. Dus twijfel je al dan niet je kinderen mee te nemen naar Vintage Grooves? Gewoon doen dus! Daarbij nog een voordeel, kinderen tot 12 jaar hebben gratis entree, wees welkom!

 

Combiticket Grammofoonmuseum Nieuwleusen

De grammofoon heeft de wereld veranderd. Iedereen kreeg toegang tot muziek en de popcultuur werd geboren. Zonder grammofoon waren er geen Beatles en geen Rolling Stones geweest.
Ga op ontdekkingstocht in het Grammofoonmuseum en laat je meenemen door de wereld van grammofoons, grammofoonplaten, muziek en laat je verrassen door wonderlijke apparaten.

DPA-Holland (Dutch Peace Army) verzorgt het vervoer van en naar het Grammofoonmuseum. DPA-Holland is een vereniging die zich bezighoudt met het verzamelen en restaureren van militaire voertuigen, welke ouder zijn dan 25 jaar. Met uw combi-ticket krijgt u gratis vervoer naar het Grammofoonmuseum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *